Jazz on suosittu musiikkityyli kaikkialla maailmassa. Amerikkalaiset levittivät musiikkia muihin maihin. Suomessa ihmiset saivat tietää jazzista useita vuosia myöhemmin. Täällä me tulemme saamaan tietoa jazzmusiikin historiasta Suomessa sekä siitä, miten se kehittyi siellä hitaasti yhdeksi suosituimmista musiikkityyleistä.

Vaikka termi ‘jazz’ esiintyi Suomessa vuonna 1919, ihmisillä ei ollut siitä paljon käsitystä. Yksi tärkeimmistä syistä oli se, että ulkomaisia levyjä ei ollut saatavilla. Joten paikallisilla laulajilla ei ollut mahdollisuutta kuunnella jazzmusiikkia, jota muut artistit ympäri maailmaa esittivät.

Suomalaisten muusikoiden oli vaikeaa omaksua jazzmusiikin rytmi. Kun S/S Andania saapui Helsinkiin, Suomen jazzmusiikkikenttä muuttui rajusti. Aluksen bändi Andania Yankees ymmärsi ja puhui Suomea. He asuivat Helsingissä muutaman kuukauden, minkä ansiosta suomalaiset muusikot oppivat heiltä jazzmusiikkia.

Improvisaatio oli toinen osa jazzmusiikkia, jota suomalaisten muusikoiden oli vaikea omaksua. Suomalaiset muusikot oppivat paljon improvisaatiosta Andanian Tommy Tuomikoskelta. Hän asui Suomessa vuosia ja opetti paikallisille muusikoille improvisaatiota.

Dallape -bändi aloitti ensimmäisenä jazzia Suomessa. He käyttivät banjoa, viulua, rumpuja, saksofoneja ja muita instrumentteja. Vasta 1960-luvulla jazzmusiikki tuli suosituksi. Ramblers oli suosittu suomalainen jazz-yhtye.

1930-luvulla amerikkalaisia jazz-levyjä oli helposti saatavilla Suomessa. Joten siellä olevat muusikot omaksuivat jazz-tyylin. Vuonna 1938 Edgar Hayen bändillä oli yli 13 konserttia ympäri Suomea. Joten monet muusikot saivat tilaisuuden kuulla tätä uuden tyylistä musiikkia.

Jazzmuusikot palvelivat armeijassa sodan aikana. Jazzi pidettiin sodan jälkeen usein tanssimusiikkina Suomessa. Hitaasti isoja jazzyhtyeitä, kuten The Ossi Aalto big band, Kalevi ja Kauko Viitamäen kvintetti ja muita perustettiin, mikä teki jazzmusiikista vieläkin suositumpaa Suomessa.

1970-luvun alussa Suomessa jazz-muusikot alkoivat yhdistää jazzia muihin musiikkityyleihin, kuten rockiin ja funkiin. Näitä soitettiin konserteissa. 1980-luvulla useat suomalaiset muusikot kiinnostuivat jazzista ja perustivat jazzyhtyeitä. Siitä lähtien ei ollut enää taaksepäin katsomista.

Jazzmusiikista on nyt tullut osa suomalaista kulttuuria. Suurista konserteista löydät jazz-muusikkoja ja ihmisiä, jotka rakastavat kuunnella tätä musiikkityyliä.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *