Pakkasukko Blues n´ Jazzin esiintyjäkaarti selvillä

Tammi-helmikuun taitteessa järjestettävästä Pakkasukko Blues n´ Jazzista kehkeytyy jälleen kerran varsin mittava rytmimusiikkitapahtuma, jolle tänä vuonna kertyy mittaa jo peräti viisi päivää. Myös pääesiintyjät ovat kovan luokan tekijöitä. Jo aiemmin julkistetut Erja Lyytinen ja tanskalaissuomalainen Peter Sandorff Band saavat seurakseen muun muassa juhlavuottaan viettävä englantilaisen rockabilly-legenda Restlessin, vieläpä huippukokoonpanollaan.

Jo 14. kerran järjestettävä festivaali käynnistyy jo keskiviikkona 30. tammikuuta LumiVision 2019- lumiveistostapahtumalla ja viime vuoden tapaan Pakkasukko goes kulttuurikeskus -kinkereillä. Kokonaisuuteen sisältyy edellisvuosien malliin myös Koululaisjazz -tapahtumat ja uutena mukaan tulee Pakkasukko goes ostoskeskus -osio.

Tapahtumapaikkoina ovat pääpaikkana toimivan hotelli Merihovi ja ravintola Ankkurin lisäksi Oluthuone Kukko, Kemin Kulttuurikeskus, Cafe Hertta, Bar & Café Chillout ja Olutravintola Polte.

Artistiesittelyt

Erja Lyytinen

Brittiläisen musiikki-lehdistön slide-kitaran kuningattareksi ylistämä kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Erja Lyytinen on rakentanut menestyksekästä uraa kotimaassa ja ulkomailla. Lyytinen on esiintynyt samalla lavalla maailman kärkikaartiin kuuluvien kitaristien, kuten Carlos Santanan ja Sonny Landrethin kanssa. Keväällä 2019 julkaistavalla Another World -albumilla vierailevat Sonny Landreth ja Jennifer Batten.

Syksyllä 2017 Erja Lyytinen lauloi itsensä miljoonien suomalaisten sydämiin Tähdet Tähdet -kisassa. Lyytinen valittiin European Blues Awards -tapahtumassa vuoden 2017 Euroopan parhaaksi blueskitaristiksi ja lisäksi hän sijoittui 7. sijalle Total Guitar -lehden parhaan blueskitaristin lukijaäänestyksessä.

Erja Lyytinen esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Hotelli Merihovissa


Peter Sandorff Band

Aiemminkin Kemissä piipahtanutPeter Sandorff BandonPeter Sandorffin ja kemiläislähtöisen kontrabasistiJanne Kotilanluomus. Miehet ovat tunteneet toisensa jo toistakymmentä vuotta. Bändin kolmas jäsen on Peterin rumpaliveli Kristian Sandorff. Yhtyeen kaikki keikat Tanskassa ja Suomessa ovat olleet loppuunmyytyjä, joten suosiota on riittänyt.

Sandorffin veljeskaksikko tunnetaan jo 1990-luvulta Nekromantix -yhtyeestä, joka on maailman kuuluisin psychobilly-yhtye. Peter Sandorff teki suuren osan yhtyeen biiseistä. Ensimmäinen Peter Sandorffin tekemä Nekromantix- kappale sai innoituksensa suomalaisen Melrose -yhtyeen biisistä Rich little bitch. Nykyään Sandorffin veljekset vaikuttavat myös psychobillyä, surffia ja meksikolaisvaikutteita yhdistelevässä ”flamencore-yhtye” Hola Ghostissa. 

Peter Sandorff Band esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa. Lisäksi Peter Sandorff Duo esiintyy vaatetusliike Bombuksessa lauantaina 2.2. klo 14.00.


Restless

Lappilaisyleisölle hyvinkin tutuksi tulleen Mark Harmanin johtama Restless on eittämättä yksi rockabillygenren ykkösnimistä maailmalla. Jo vuonna 1978 perustettu Restless on liikkeellä legendaarisellä nelikolla, jonka muodostavat basisti Jeff Bayly, rytmikitaristi Mick Malone, laulajakitaristi Mark Harman ja rumpali Ben Cooper. Tällä kokoonpanolla yhtye eli uransa hurjimman suosion vuodet 1985-88. Tällä nelikolla yhtye ei ole aiemmin Suomessa käynyt, eikä muuallakaan sitten 1980-luvun lopun. Kemiin yhtye tulee ensimmäisenä osana laajempaa, aina Japaniin saakka ulottuvaa kiertuettaan.

Restless esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Oliver Darling & Dirty Robbers

Brittiläinen Oliver Darlingin johtama The Dirty Robbers saa tanssilattian täyttymään hyväntuulisella 1960 -luvun brittiperinteeseen nojaavalla rhytmn & blues- ja garagerockillaan. The Dirty Robbers on vieraillut aiemmin Pakkasukossa vuosina 2009 ja 2012 ja Kemin Kesäkissabluesissa heinäkuussa 2013. ”Ollie” Darling puolestaan soitti Pakkasukko-festivaaleilla ensimmäisen kerran Mike Sanchezin bändin jäsenenä vuonna 2007. Viimeksi Oliver Darling esiintyi Pakkasukossa vuonna 2015 The Living Legends -yhtyeensä kanssa.

Oliver Darling on soittanut kitaraa 25 vuotta ja kolunnut esiintymislavoja ympäri maailmaa 20 vuoden ajan. Hänen uransa kohokohtia ovat olleet työskentely Buena Vista Social Clubin jäsenten, legendaarisen Geraint Watkinsin ja The Mosquitosin kanssa ja kiertueet Tony Christien kanssa. Oliver Darling on soittanut myös Tanita Tikaramin ja Imelda Mayn bändeissä vuodesta 2015 lähtien. 

The Dirty Robbersesiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa ja sitä ennen Koululaisjazzissa Karihaaran ja Syväkankaan kouluilla. Lisäksi Oliver Darling tekee vapaan sisäänpääsyn soolokeikan Cafe Hertassa klo 12 lauantaina 2.2.

Knockout Greg & The Jukes

Knockout Greg & The Jukes on ruotsalaisen Greger Anderssonin uusi yhtye, joka soittaa maanläheistä, Juke joint-henkistä bluesia, muitakaan sävyjä unohtamatta. Yhtye julkaisi vastikään uuden hienon levyn Its a good thing ruotsalaiselle Magic Productions-levy-yhtiölle ja teki samalla virallisen julkkarikeikan Doheny Blues Festivaalilla Kaliforniassa, mikä on yksi Yhdysvaltain suurimmista bluestapahtumista.

Vuosina 1990-2010 Andersson teki loistavan uran West Coast-tyylistä bluesia esittäneen The Blue Weather -yhtyeensä kanssa. Bändi kiersi vuosia ympäri maailmaa ja esiintyi mm. Puistobluesissa viime vuosikymmenen puolivälissä. Knockout Greg & The Jukesin muodostavat Knock-Out Greg, laulu, huuliharppu, Gunnar (Little Gunnar) Muwemba Lidström, kitarat, Björn (Mr. White) Viitanen, kitarat ja Marcus (Little Mark) Andersson, rummut.
 
Knockout Greg & The Jukes esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Money & Gravy

Oululaisen rytmibluesuutuus Money & Gravyn takana ovat mm. Kotoisat Sävyt, Moses Hazy, Uskovaiset, Ruotomieli -yhtyeissä vaikuttaneet vanhat tekijät Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen ja Roku Rousu, jotka ovat ovat päätyneet nyt musiikin perimmäisen asian, keittiöjakkaran vakaudella toteutetun vapaan boogien äärelle.

Yhtye kertoo musiikkityylinsä heiluvan slippin ’n’ slidin -tyyliin jossakin covaboogien ja käppäkantrin välimaastossa, jota bändi nimittää rhythm’n’ sauceksi. 

Keväällä julkaistavan debyytti-albumin vielä muhiessa, vajaan vuoden ikäinen trio yllätti syksyllä roiskaisemalla padastaan 20-minuuttisen boogiekuunnelman trendikkäästi C-kasetille taltioituna, joka syntyi Hurjajuttu -ilmiön kanssa. Kyseessä on vuosituhannen taitteessa Tornionjokilaaksossa syntynyt kulttikuunnelmasarja, jossa katujen sankarit Veke ja Tortsu tarinoivat kosteista seikkailuistaan hurjan rämepoljennon saattelemana.

Money & Gravy esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

The Jarnos

Kitarainstrumentaaleja tarjoavan The Jarnosin musiikissa on elementtejä surfista sekä eurooppalaisesta ja suomalaisesta rautalangasta. Kotikaupungissaan esiintyvän yhtyeen muodostavat Jarno Tiihonen, kitara, Jari Pöyhönen, kitara, Lauri Valkonen, basso ja Jari Keinänen, rummut.

Suurin osa yhtyeen sävellyksistä on omia, mutta lainojakin löytyy, kuten Black Sabbathin legendaarinen Paranoid sekä bluesin ja jazzin välimaastossa kulkeva Harlem Nocturne. Omat kappaleet ovat pääosin peräisin kitaristi Jarno Tiihosen sävelkynästä.

Yhtyeen debyyttialbumia Surfin´& rollin´arvioidessaan Riffi-lehti kuvasi jälkeä vakuuttavaksi.
– The Jarnos hoitaa homman tyylipuhtaasti kotiin, kumartaen niin suomalaisille rautalankaperinteelle kuin 60-luvun jenkkiläisille surfmusiikin suunnannäyttäjille, lehti kirjoitti ja painotti kemiläisbändin erottuvan massasta kahdella hihaässällään, jotka ovat svengaavan pakoton soitto ja persoonalliset omat biisit.

The Jarnos esiintyy Pakkasukko Blues n`jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Afterglow

Kemiläinen Afterglow jatkaa suurten progekokonaisuuksien kanssa. Syksyllä 2017, bändin 30-vuotisjuhlien yhteydessä yhtye päätti ottaa työn alle uuden projektin, Genesiksen Foxtrot-albumiin vuodelta 1973, jonka yhtye esittää Pakkasukossa kannesta kanteen. Albumi oli aikanaan Genesiksen läpimurto Britannian markkinoilla ja kokonaisuuteen kuuluu muun muassa yksi pisimmistä progekappaleista, peräti 23-minuuttinen Supper’s Ready. Afterglown edellinen suuprojekti oli Genesiksen Lamb Lies Down On broadway, joka on viimeksi esitetty syksyllä 2015 Torniossa.

Osa Foxtrot -levyn kappaleista on ollut Afterglow’n ohjelmistossa pitkään, esimerkiksi avausraita Watcher of the Skies esitettiin jo ensimmäisellä keikalla 1987. Samoin pari muuta kappaletta on otettu ohjelmistoon aiemmin tällä vuosikymmenellä. Syksyllä 2017 yhtye otti työn alle ensimmäisenä Time Table -biisin, joka saatiin keikalle uudenvuoden aatonaattona. Jäljelle jäivät vielä Get ’Em Out By Friday sekä Supper’s Ready, jotka työstettiin valmiiksi keväällä 2018. Kokonaisuus esitettiin ensimmäisen kerran livenä Oulunsalon Suvirock- festareilla heinäkuussa 2018.

Afterglown muodostavat Ville Välkky (laulu, perkussiot, kitara), Matti Adolfsen (koskettimet, taustalaulu), Erkki Kari (rummut), Mikko Rintala (basso, taurus, kitara, taustalaulu), Arto Perkiö (kitara, huilu) ja Markku Raikaslehto (kitara).

Afterglow esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Hotelli Merihovissa.

Tapio Rautavaara Tribute

Kemiläisen Jatsipartion ”pojilla” heräsi tarve nousta kunnioittamaan suomalaisen viihteen suurmiestä ja näin syntyi ajatus Tapio Rautavaara tribuutista. Tapsan suuresta tuotannosta on valittu yhtyeen mielestä parhaat rallit ja tunnelmapalat. Tehtävää ei mitenkään helpottanut kaikille tuttujen hittibiisien suuri määrä. Luvassa on aimo kimara kaikille tuttuja ja sekä muutama vähemmän tunnettu Rautavaara klassikko. Tapsan musiikki sopii  mainiosti festarin teemaan jazz- ja bluesjuurien ansiosta.


Yhtyeen muodostavat Arto Perkiö (kitara), Matti Aho (piano), Antti Hämeenkorpi (basso), Esa Heikkinen (rummut) ja Antti Pasanen (laulu).

Tapio Rautavaara Tribute esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. Hotelli Merihovissa.

DJ Boogie Chiller

DJ Boogie Chiller on tuttu mies eteläisen Suomen menomestoissa, keikkapaikkoihin lukeutuvat muun muassa valtakunnallisestikin tunnetut Bar Loose, Juttutupa, Virgin Oil, Storyville, Semifinaali, 

ja Tampereen Klubi.

Nimi Boogie Chiller syntyi 1990-luvun alussa ensimmäisellä dj-keikalla helsinkiläisessä salakapakassa, jossa John Lee Hookerin Boogie Chillen -biisi päätyi levylautaselle ja siitä saakka mies on kiertänyt rootshenkisissä tilaisuuksissa, klubeissa ja baareissa. DJ Boogie Chiller tarjoilee musiikkia loungejazz -fiiliksistä vanhaan rock´n rolliin ja rhythm bluesiin. Musiikki soi pääasiassa vinyyleiltä.

Dj Boogie Chiller soittaa levyjä Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla perjantaina 1.2. ja lauantaina 2.2.

Lanai

Laulaja-lauluntekijät Tanja Torvikoski ja Petri Kuusela ehtivät luoda uraa kotikaupungissaan Oulussa vuosia, ennen kuin sattuivat ensimmäisen kerran samaan projektiin. Muusikot ihastuivat toistensa musiikilliseen kieleen ensikuulemalla ja ajautuivat pian yhteiseen kirjoitustyöhön. Näin muodostui duo Lanai, joka löysi amerikkalaisesta lauluntekijäperinteestä vipuvarren vaikeidenkin asioiden esille nostamiseen. Henkilökohtaisuus, omien rajojen kyseenalaistaminen sekä tarve avautua kuljettivat levynkirjoitusprosessia eteenpäin.

Lanain musiikki venyttää myös perinteisen folk-musiikin rajoja luomalla kitara-laulu-ytimen ympärille minimalistisesta aina elokuvallisiin mittoihin kasvavia sovituksia, joissa yhdistyvät suuret lauluharmoniat, rouheat kitaratekstuurit ja kaiken lävistävä herkkyys.

Lanain esikoisalbumi Ship’s Bell julkaistaan 1.3. Levyllä kuullaan myös kahdesti Grammy-palkittua Rob Moosea, jonka leimallisia viulusovituksia löytyy muun muassa Paul Simonin ja John Legendin levyiltä. Levyn masteroi Kim Rosen, joka on ollut mukana muun muassa kolmella Grammy-ehdokkuudella kuorrutetulla albumilla, joista viimeisin (Aimee Mann, Mental Illness, 2017) voitti Grammyn Best Folk Album -kategoriassa.

Lanai esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Cafe-Bar Ankkurissa.

Girls Talk Jazzband

Girls Talk Jazzband on pullollaan on hyviä ja mielenkiintoisia soittajia. Pianoa soittaa Suomessa ensimmäisenä jazztohtoriksi valmistunut Riitta Paakki, rumpuja J. Karjalaisen bändistä tunnettu Janne Haavisto, joka uransa alkuvaiheissa soitti Bablers -yhtyeessä Sami Yaffan ja Arto Tammisen kanssa. Miehen taustalta löytyvät myös yhtyeet Laika & The Cosmonauts sekä Mikko Kuustosen, Irina Björklundin ja Erinin bändit. J. Karjalaisen albumi Tähtilampun alla toi hänelle tuottaja-Emman vuonna 1992.

Kitaristi Vesa Anttila on työskennellyt muun muassa sessiomuusikkona ja soittanut Agents-yhtyeen albumeilla olematta yhtyeen virallinen jäsen. Anttila on soittanut myös The Swinghufvudsissa, Mambassa ja Nylon Beatissa ja on naimisissa Erin ”Nylon Beat” Anttilan kanssa.

Basisti Eeva Koivusalo Koivusalo tuli tunnetuksi jo 1980-luvun alussa 17-vuotiaana Yari Knuutisen perustaman Se-yhtyeen basistina. Tämän jälkeen hän on soittanut muun muassa Liisa Akimofin, Niko Ahvosen, Maritta Kuulan, Jukka Pojan ja Jorma Kääriäisen bändeissä sekä Niko Ahvosen Cortina Jets -yhtyeessä.

Yhtyeen laulusolisti Tiina Isohanni tuli tunnetuksi jo 80-luvulla Topi Sorsakoski & Agents yhtyeen tanssityttönä. Vuonna 1991 hän näytteli elokuvassa Iskelmäprinssi ja on sittemmin laulanut The Fabulettes -yhtyeessä sekä osallistunut mm. Niko Ahvosen, Leningrad Cowboysin, Martti Servo & Napaderin, Eternal Erectionin ja Jorma Kääriäisen äänilevyjen tuotantoon.

Girls Talk Jazzband esiintyy Pakkasukko Blues N`Jazz festivaaleilla lauantaina 2.2. Hotelli Merihovissa.


Psyche Mike plays the best of countrymusic 

Oulun Konservatorion oppilaiden tribuutti vie kuulijat amerikkalaisen countrymusiikin helmiin. The best of countrymusic -konsertin orkesterina on Psyche Mike, jonka muodostavat Emma Kunelius, laulu, Atte Leppikangas, laulu, Mikael Heikkinen, kitara, Ilkka Pokkinen, basso, Jami Alaverronen, kosketinsoittimet, Joonas Alaräihä, rummut ja Taru Salonurmi, tenorisaksofoni. 

Psyche Mike soittaa Kemin Kultturikeskuksessa torstaina 31.1 klo 19.00-21.00.


Tribute to Joni Mitchell & James Taylor

Oulun po & jazzkonservatorion oppilaiden Illan konsertti tarjoaa kahden amerikkalaisen legendan tuotannon helmiä, solisteina Anni Teeri sekä Alisa Puurunen. Heidän lisäkseen yhtyeessä soittavat Ilkka Pokkinen, kontrabasso, Taneli Reponen, akustinen kitara, Tapio Maunuvaara, rhodes sekä Joonas Alaräihä, rummut ja cahon.

Tribute to Joni Mitchell & James Taylor Cafe Hertassa perjantaina 1.2. klo 19.00.

Lisäksi Pakkasukko Blues n´ Jazzisssa esiintyvät Pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Chain of Fools, One More ja The SoulBreakers sekä lauantain jameissa housebandina soittava Andy and The Stands.

Pakkasukko Blues n´ Jazz 2019 aikataulu

Keskiviikko 30.1.

LumiVision 2019- tapahtuma

Musiikkia ja lumenveistoa Kemin keskustassa

11:00-12:00 Chain of Fools hotelli Palomestari/Polte
12:00-13:00 One More hotelli Palomestari/Polte
13:00-14:00 The SoulBreakers hotelli Palomestari/Polte

Pakkasukko goes Kulttuurikeskus

19:00-21:00 Pop-& jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Chain of Fools ja One More

Torstai 31.1.

Pakkasukko goes Kulttuurikeskus:

19:00-21:00 Oulun pop- ja jazzkonservatorion yhtye The best of Countrymusic ja Tornion pop- ja jazzkonservatorion yhtye The SoulBreakers

Perjantai 1.2

Koululaisjazz 2019 Karihaaran ja Syväkankaan kouluilla: The Dirty Robbers (UK)

Tribute Joni Mitchell & James Taylor Quartet, Cafe Hertta klo 19:00-21:00, liput 8 €/10 €


Hotelli Merihovi ja Cafe-Bar Ankkuri klo 20:00-03:30, liput ennakkoon 20 €, ovelta 25 €.

Peter Sandorff Band (DK/FIN)
Money & Gravy
The Jarnos
Tribute to Tapio Rautavaara
Afterglow
The Soulbreakers
DJ Boogie Chiller

Ovet 19:00

19:00-20:00 DJ Boogie Chiller
20:00-21:00 The SoulBreakers – Cafe-Bar Ankkuri
21:15-22:15 Tribute to Tapio Rautavaara – hotelli Merihovi
22:30-23:30 The Jarnos – Cafe-Bar Ankkuri
23:30-00:45 Afterglow – hotelli Merihovi
01:00-02:15 Peter Sandorff Band – Cafe-Bar Ankkuri
02:30-03:30 Money & Gravy – Cafe-Bar Ankkuri

Lauantai 2.2.

Klo 12.00-14.00 Oliver Darling (UK), Cafe Hertta, vapaa sisäänpääsy

Klo 14.00. Peter Sandorff duo (DK/FIN), vaatetusliike Bombus klo 14.00.

klo 15.00-17.00. Houseband Andy and the Stands, AfterBlues Jamsession, Cafe ChillOut 

Hotelli Merihovi ja Cafe-Bar Ankkuri klo 20:00-03:30, liput ennakkoon 30e ovelta 35e

Erja Lyytinen
Restless (UK)
The Dirty Robbers (UK)
Knockout Greg and the Jukes (SWE)
Girl Talk
Lanai
DJ Boogie Chiller

Cafe-Bar Ankkuri/Hotelli Merihovi:

Ovet 19:00

19:00-20:00 DJ Boogie Chiller
20:00-21:00 Lanai Café – Bar Ankkuri
21:15-22:15 Girl Talk – Hotelli Merihovi
22:30-23:45 Knockout Greg and the Jukes – Cafe-Bar Ankkuri
23:45-01:15 Erja Lyytinen Hotelli Merihovi
01:15-02:30 The Dirty Robbers – Cafe-Bar Ankkuri
02:30-03:30 Restless – Cafe-Bar Ankkuri

Sunnuntai 3.2.

PakkasukkoKaronkkajamit olutravintola Kukko klo 20:00-23:00

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Pakkasukko Blues N`Jazziin saa ennakkolippuja osoitteesta www.tiketti.fi ja Kemistä hotelli Merihovista sekä Cafe Hertasta. Perjantain lippu ennakkoon 20 € ja lauantain lippu ennakkoon 30 €.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *